vrijdag 6 september 2013

Oogstmarkt; het verhaal achter eerlijk voedsel

De Slow Food Groene Hart Oogstmarkt strijkt op zondag 15 september van 11.00 uur tot 18.00 uur neer bijVroeger & Toen Brocante, Weijpoort  9a, in Nieuwerbrug. Diverse lokale producenten zullen hun waar aanbieden; lekker, puur en eerlijk voedsel.

De markt is een samenwerking met brocante winkel Vroeger & Toen. “Het terrein achter de voormalige koeienstal van Vroeger & Toen is de perfecte locatie voor de Oogstmarkt. De sfeer is landelijk en de brocante spullen van onze winkel hebben al een heel leven achter de rug,” zo vertelt Evelien Hillebrand die samen met haar man Michel Koopman de brocante winkel Vroeger & Toen runt. “Onze producten zijn authentiek en er zit een verhaal achter. Dat geldt zeker ook voor de producten op de Oogstmarkt, die zijn ambachtelijk gemaakt.”

ruiken en proeven
 Joke Eek, voorzitter SlowFood Groene Hart: “De producenten en bereiders van de diverse producten  vertellen hun eigen verhaal over het telen, bereiden, oogsten en samenstellen van hun producten. Zij hebben hun koopwaar met aandacht voor smaak en kwaliteit bereid.”

De Oogstmarkt is een interactieve en informatievemarkt. De meeste deelnemers zullen aan hun kraam laten zien hoe hun product tot stand komt. Mensen kunnen de diverse koopwaar proeven, ruiken en voelen en zich door dediverse ambachtsliedenlaten informeren over hun verhaal. Zo wordt niet alleen het product maarook het vakmanschap gepromoot. Joke Eek: “Aan het kopen gaat een beleving vooraf, een bepaald gevoel, een gezellig samenzijn en in gesprek gaan metelkaar. In de huidige snellemaatschappij beseen we vaak niet meer waar onsvoedsel vandaan komt en hoe het smaakt. Het is de bedoeling dat alle bezoekers aan de Oogstmarkt daar weer even stil bijstaan.”

deelnemers
 De inmiddels 25 deelnemers zijn ingedeeld in verschillende thema’s, zoals onder meer Zuivel waardig, Zoete Zonde, Bijzaak, Brood Nodig, Schaap en Wol en AanTafel. Zo is er een imker aanwezig, een slager en wordt er kleding verkocht van schapenwol. Je kunt boerderij-ijs proeven en patissiers Femke & Sander uit Reeuwijk verkopen allerlei lekkers. Ook is de Groene Hart Marktwagen aanwezig en stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk. Kinderen kunnen tijdens de markt actief mee doen met het bereidenvan diverse producten. Er is op ieder moment van de marktdag wel iets te zien,te ruiken of te proeven. Bovendien is er rond het middaguur een heerlijke lunch samengesteld door Groene Hart Catering. 
www.slowfood.nl


Bron: Kijk op Bodegraven
Tekst en beeld: Anneke Agterberg en Esther  van den Bor


Geen opmerkingen:

Een reactie posten