vrijdag 3 januari 2014

Ideeën voor straatnamen in De Wijde Wiericke

In 2014 wordt er een begin gemaakt met de bouw van de eerste woningen in De Wijde Wiericke. Bij de bouw moeten we natuurlijk ook gaan nadenken over nieuwe straatnamen. Graag willen we de inwoners van Nieuwerbrug uitnodigen om ideeën voor straatnamen aan te dragen.
De uiteindelijke beslissing wordt genomen door het gemeente-bestuur op advies van de straatnamencommissie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. En het is natuurlijk goed om deze commissie vanuit ons dorp van goede ideeën te voorzien.
Nieuwerbrug kende van oudsher allerlei heel gewone straatnamen zoals bijvoorbeeld de Oranjestraat, Brugstraat en de Nassaustraat. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling in 1964 zijn een aantal straatnamen verdwenen omdat er ook in de kern Bodegraven al straten waren met dezelfde naam en men in die tijd geen ‘dubbels’ wilde. Zo werd de Oranjestraat ‘omgedoopt’ tot Graaf Lodewijkstraat en de Nassaustraat werd de Graaf Adolfstraat. Ook de Stationsweg te Nieuwerbrug moest eraan geloven en kreeg de naam Graaf Florisweg.
Bij de naamgeving van de straten in Nieuwerbrug liet men zich toen duidelijk leiden door de geschiedenis van ‘Hollandse machthebbers’ uit de verschillende perioden. Later bij de bouw van wat we nu nog vaak de ‘nieuwe nieuwbouw’ noemen, werd de lijn Albrechtstraat, de Gravin Margarethastraat, de Gravin Mariastraat en de Gravin Jacobastraat. Het later gebouwde Stichtse hof lijkt daarmee een vreemde eend in de bijt, hoewel de schijn bedriegt. Deze straatnaam refereert namelijk aan de periode waarin de bisschoppen uit ‘Het Sticht’ (Utrecht) hun invloed hadden in de ontwikkeling van onze omgeving.
Aangezien zij al vanaf de ontginning van deze omgeving een nadrukkelijke rol hebben gespeeld, is het een idee om de
straten in de nieuwe wijk naar enkele van de invloedrijke bisschoppen te vernoemen.
Het zou natuurlijk heel goed kunnen dat u andere ideeën heeft over de nieuwe straatnamen. Graag horen we van u wat u van het idee van de namen van bisschoppen vindt en even zo graag ontvangen we uw ideeën voor straatnamen in de nieuwe wijk De Wijde Wiericke.
Reacties kunnen naar Jan van de Burgt (jan@deherenvandeburgt.nl), Judith van Heel (judith@srph.nl) en Jan van Rooijen
(janenastrid@casema.nl).
Graag voor eind januari.

Namens de Republiek aan den Rijn, Jan van Rooijen.

Bron: De Nieuwsbrug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten