maandag 4 maart 2013

Nieuwerbrug Draait DooRRRR volle bak op 22 januari


Na de warming-up van een ruim 190 koppen tellend publiek door gastvrouw Sharon Slachter, gaat de camera exact om 20.00 uur richting dorpsshowmaster Pepijn van de Burgt en tafelheer David Verweij. Vanavond richten we onze blikken op de toekomst van de Republiek Nieuwerbrug.
De eerste tafelgasten zijn wijkwethouder Jan Christiaan Goudbeek en Muriëlle Façon (WIN).
Goudbeek neemt de afgelopen maanden door (o.a. de slechte communicatie rond de ondergrondse containers) en het nieuwe Leefbaarheidsplan opgesteld door de WIN komt aan bod.
Daarna staat het Wierickehuis in de schijnwerpers. Vrouw bijt poes ging met de camera de straat op en kwam tot opzienbarende conclusies. Er gebeurt al van alles maar het gebouw kan nog wel wat gezelliger worden. Het wordt nu zelfs vergeleken met een crematorium waar nog net geen rook uitkomt. Aan tafel komen verleden, John Boers (oud-voorzitter Wierickehuis 1977-2002) en heden, Janneke Boers (Werkgroep Wierickehuis anno 2013) samen, om de vraag te beantwoorden waarom Nieuwerbrug een dorpshuis annex verenigingsgebouw nodig heeft. Voor het verder ontwikkelen van plannen is de Werkgroep Wierickehuis opgestaan. Nieuwerbrugger in hart en nieren, Willem Verburg, geeft zijn visie op de vijf ergernissen in ons dorp. De onveilige verkeersroute en school-thuis route Korte Waarder, staat nog steeds met stip op nummer één.
Jakhals Robert van de Berg legt in een diepte interview het vuur aan de schenen bij brandweer-ploegchef Linette Habben Jansen. Vlak voor de pauze wordt de brandnieuwe spuitwagen officieel in gebruik genomen door overhandiging van de sleutel door onze Nieuwerbrugse burgemeester, Jan Christiaan Goudbeek.
In een kort filmpje, met dank aan Cees Brouwer, wordt het wapen en de spreuk Dispar Vulgo: anders dan anderen toegelicht. Vervolgens schuift historicus Rob Alkemade aan tafel. Hij laat met wat voorbeelden uit het archief zien dat Nieuwerbruggers te beschouwen zijn als inboorlingen, een soort stam.
Onafhankelijk en zelfstandig, vandaar ook dat de Republiek is uitgeroepen. Eerder op de avond ingevulde strookjes vormen de basis voor het lied annex vers dat ds Erick Versloot op passende wijze à la Hendrik Marsman voordraagt. De zaal zingt uit volle borst het refrein.
In het daaropvolgende tafelgesprek is de verandering van (boeren)bedrijven in ons dorp het gespreksonderwerp. Ons dorp is van oudsher een agrarische gemeenschap met inderdaad veel boeren. Nu zijn het nog maar een paar grote boeren, grote en kleine ondernemingen en vooral veel zzp-ers die ons mooie dorp kleuren. Er is de afgelopen jaren veel veranderd en er gaat ook veel veranderen. Aan tafel 3 gasten die de kansen en bedreigingen voor de komende jaren bespreken: Martien Kaptein (schildersbedrijf), René Habben Jansen (agrariër) en Gerrit van Doorn (Van Doorn Groep).
Huisdichter Margon van den Berg vat toekomstige beloften gevat samen in “Toekomst dromen, toekomst angsten”.
De avond wordt afgesloten met de Burgemeesterstafelronde. Helaas is onze huidige burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwerbrug om privé redenen verhinderd; Christiaan van der Kamp wordt ter plekke vervangen door dorpsburgemeester Jan Christiaan Goudbeek, die de honneurs met verve waarneemt.
Gevolgd door de huidige burgemeester van Noordwijk en Burgemeester van Bodegraven van 2007 tot 2011; Jan Pieter Lokker.
Als laatste maar ook zeer gewaardeerde gast de huidige burgemeester van de gemeente Binnenmaas en burgemeester van Bodegraven van 1999 tot 2007; André Borgdorff. Borgdorff: Nieuwerbruggers zijn anders dan anderen. Het recalcitrante met zelfs beetje anarchistische trekjes heeft uiteindelijk toch vaak geleid tot het doordrukken van bepaalde besluiten.
Vormgeven aan de toekomst van ons dorp is aan onszelf. Op advies van Lokker zal een korte concrete agenda met maximaal 3 punten die echt noodzakelijk zijn worden opgemaakt. Onze zeer betrokken wijkwethouder Jan Christiaan Goudbeek neemt vanavond de volgende boodschap mee voor burgemeester Christiaan van der Kamp:
1. Hij had erbij moeten zijn vanavond. Dit is nog nergens anders binnen de gemeente vertoond.

2. Nieuwerbrug is een krachtige samenleving waar nog veel te beleven valt.

3. De gemeente wil het Wierickehuis graag als voorziening in stand houden. Samenwerking tussen dorp en gemeente is hier de sleutel tot succes.

Met dank aan alle sponsors, tafelgasten, etc. etc. die deze avond mogelijk hebben gemaakt, wordt nog lang nagepraat over een enerverende avond met de belofte in 2014 een reprise!
Kijk op www.nieuwerbrug.net/ndd voor de filmpjes en een uitgebreid verslag van de avond.

Met dank aan onze partners van NieuwerBrug Draait Door: TAP, Francken & Wagensveld, Westwoude, gemeente Bodegraven, Kaptein Schildersbedrijf, Winkel Joke Kaptein, René Lekkerkerker schildersbedrijf, Francken Metaal, ’t Vrolijke Voetje, Verwey Houttechniek, Rabobank Rijn en Veenstromen, Kleijwegen, Jeanine Schreuders Producties, Bakkerij Verweij Tournoysveld, Troefmarkt, Pons Habben Jansen, Theatermaker Michiel van de Burgt en Brandweer Nieuwerbrug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten